Pohádky

Přicházejí vánoce a s nimi i plná nabídka pohádek. Kdo by pohádky také neměl rád? Svět různých bohatýrů a princezen láká stovky lidí nejen o vánocích. Ale je zde jedna otázka: víme na jakou pohádku právě kouká naše dítě? Mašinka Tom? Bořek Stavitel? Pokémoni? S čerty nejsou žerty? Nic Vám to neříká? Ale naše děti moc dobře ví o čem je řeč. Klasické pohádky se nějak dostaly do pozadí. Pohádky, které vyzdvihovaly lásku, dobro, trpělivost, věrnost, se zaměnily v "příběhy" plné fantazie, kouzel, polopravd a lží. Jaké hodnoty předávají dnešní pohádky našim dětem? Co si vezmou z Harryho Pottera? Co si zapamatují z pohádky Z pekla štěstí? Je potřeba přemýšlet, jakou pohádku dětem pustím.

Jsou dvě možnosti:

1) Dětem dovolím sledovat pohádku, kterou dobře znám a jako rodič ji schvaluji.

2) Sleduji s dětmi pohádku, kterou neznám, a jsem připraven kdykoliv zasáhnout do pohádky. Jsem připraven, že s dětmi chci diskutovat nad dějem pohádky.

Nebuďme rodiči, kteří využívají pohádky, jako zaměstnání dítěte. Sledujme, jak vyrůstá naše dítě, co ho ovlivňuje, na jaký pořád kouká v televizi nebo na internetu. Obzvlášť o vánocích buďme pozornými rodiči, protože "nesmyslů pohádkových" je stále více!